Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/class-wpdb.php on line 3574
Вече има стъпки за използване на интерконектора за целия регион на Източна Европа – Радио СливенБГ
08/12/2022
Вече има стъпки за използване на интерконектора за целия регион на Източна Европа

Вече има стъпки за използване на интерконектора за целия регион на Източна Европа

КЕВР дава зелена светлина на интерконектора

 

Комисията за енергийно и водно регулиране дава зелена светлина интерконекторът „Комотини-Стара Загора“ да влезе в експлоатация утре. Това каза на брифинг нейният председател Иван Иванов.

Иванов заяви, че КЕВР чрез приети от нея решения финализира своя принос за осъществяване на българо-гръцката връзка „Комотини-Стара Загора“, като с това се изпълняват необходимите регулаторни изисквания и се създава правната възможност за старта на търговската експлоатация на газовия интерконектор на 1 октомври 2022 г.

 

Първото прието решение е за изменение на окончателното съвместно решение от 8 август 2018 г., с което регулаторът постановява, че интерконекторът „Комотини-Стара Загора“ трябва да влезе в експлоатация не по-късно от 1 октомври 2022. Второто прието решение е съвместно решение на регулаторите на България и Гърция за изменение на мрежовия кодекс на газопровода „Ай Си Джи Би“. „Към него особено същественo приложение е тарифният кодекс на „Ай Си Джи Би“, което означава, че това са заложените норми, по които ще трябва да се заплаща осъществената услуга — пренос на природния газ през интерконектора“, съобщи Иванов.

Третото прието решение е разрешението, което КЕВР дава за започване осъществяването на лицензионна дейност от дружеството „Ай Си Джи Би“. „Към това решение ние одобряваме и бизнес плана на „Ай Си Джи Би“ за периода 2022 — 2026 г.“, обяви председателят на КЕВР.

Той отбеляза, че първите две решения са съвместни решения на българския и гръцкия енергиен регулатор, а третото решение е на националния регулатор КЕВР.

По думите му след завършване на заседанието и след оформените документи и подписи те ще бъдат изпратени на „Ай Си Джи Би“, което ще позволи на дружеството в утрешния ден да започне експлоатация на интерконектора.

Утре, след официалното откриване на интерконектора, КЕВР ще се събере, за да приеме окончателното ценово решение за цената на природния газ за месец октомври. „Цената ще бъде под 240 лева на мегават/час“, заяви Иванов.

Иванов добави, че има вече стъпки за използване на интерконектора за целия регион на Източна Европа, защото капацитетът му е 3 млрд. куб. м.

Източник: БГНЕС  

About Post Author

Facebook Comments