28/06/2022

ЕК: Вдигайте цените на тока и помощите за бедни, предава в. „Сега“

ЕК: Вдигайте цените на тока и помощите за бедни, предава в. „Сега“

България е сред 11-те страни в ЕС, които имат „дефицит“ в цената на тока и трябва да вземат мерки, гласи доклад на Европейската комисия. „Дефицит“ в случая означава, че цената не покрива реалните разходи на енергийните компании. Брюксел препоръчва на 11-те държави да се справят с този проблем, вкл. чрез налагане и вдигане на тарифи и такси, съчетано с увеличение на енергийните помощи за най-бедните. Освен нашата страна в групата са Германия, Унгария, Румъния, Гърция, Испания, Франция, Италия, Португалия, Малта и Латвия. „През последните пет години има тенденция към нарастване на разходите за производство на енергия заради експанзията на възобновяемите източници, подкрепена от субсидиите за соларни централи и когенерации“, се посочва в документа.

 

Преференциите яко разбъркаха листите, констатира в. „Труд“

Избирателите масово използваха преференция на вота и пренаредиха листите, показа проверка на “Труд”. БСП най-вероятно ще има двама депутати, избрани с лично предпочитание, а други двама са под въпрос. Единият е Георги Кадиев, който печели над 18% от гласовете в 23-ти МИР. Другият е областният лидер на БСП във Варна Красимир Янков, който по неофициална информация е събрал 4500 гласа. Така той от четвърто се нарежда на второ място в листата и лишава проф. Анелия Клисарова от депутатско място. Петият в Русе Добрин Данев получава 997 гласа, а водачът проф. Христо Белоев – 1407. Данев става втори, но не е ясно дали БСП ще има 2 мандата там, за да се класира. По същата причина в Търново виси шампионката Весела Лечева. От последното 16-о място в листата тя стана втора.

З

вездите съветват: правете кабинет след 25 октомври, вещае в. „Стандарт“

Резултатите от вота са „размити“ заради датата, която бе избрана за провеждане на вота, категорична е астроложката Оксана Хорват-Станчева, за която 5 октомври е един от най-неподходящите дни за избори. Когато Меркурий е ретрограден, създава напрежение и прави постигането на договорки изключително трудно. За жалост, този неблагоприятен период ще продължи до 25 октомври, а точно сега партиите трябва да постигнат разбирателство, посочва тя. В сегашния период най-много ще се объркат плановете на представителите на зодиите Близнаци и Дева, защото именно те се управляват от Меркурий. Интересното е, че лидерите на ГЕРБ и БСП – Бойко Борисов и Михаил Миков, в чиито ръце мнозина виждат ключа за създаване на широка коалиция „а ла Меркел“, са именно Близнаци.

 

Борсата на червено след изборите, обявява в. „Преса“

Българската фондова борса (БФБ) реагира със спад на резултатите от парламентарните избори. Три от индексите се оцветиха в червено при сравнително нисък оборот. Основният показател „Софикс“ се понижи с 1,1% до 530,15 пункта. Широкият измерител BGBX40 загуби 1,02%, а BGTR30 – 0,48%. Дори индексът BGREIT, в който влизат стабилните фондове за имоти, отбеляза понижение с 0,46%. От по-ликвидните акции понижения имаше при тези на „Биовет“ (-5,2%), „Синергон холдинг“ (-3,2%), „Химимпорт“ (-3,0%). „Резултатите от изборите не са голяма новина за участниците на капиталовия пазар. Подобно раздробяване беше очаквано и неслучайно пазарът върви надолу от началото на лятото, когато се разбра, че предстои служебно правителство.

 

Трима разпродават активите на КТБ – ето кои са, разкрива в. „24 часа“

Цветан Василев се готви да изтъргува завода си в Сърбия, а в България трима души разпродават активите на Корпоративна търговска банка. Комитетът на вложителите в КТБ предупреди за тези действия главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Георги Близнашки и омбудсмана Константин Пенчев. От сигнала се разбира, че най-вероятно Василев търси усилено купувач на стъкларския си завод в сръбския град Парачин. Според осведомени едно от най-големите предприятия за амбалаж на Балканите е било предложено вече на турската компания “Шишеджам”. Освен това в сигнала до прокуратурата се посочва, че незаконната разпродажба на активи се извършва чрез адвоката на Цветан Василев – Лазар Карадалиев, бизнесмена Веселин Бушев и Валери Димитров, ексбос на охранителната фирма „Клуб 777“.

 

84 млн. лв. ще загуби биснесът при ликвидация на КТБ, пише в. „Дума“

При обявяване в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ) и ТБ „Виктория“ директните загуби за бизнеса ще достигнат 84 млн. лв. Това се посочва в Обзора на небанковия финансов сектор в България за второто тримесечие на 2014 г., изготвен от Комисията за финансов надзор (КФН). Директните загуби от блокирани средства в двете банки под формата на депозити и разплащателни сметки се оценяват на 42,9 млн. лв. за капиталовия пазар и на 41,1 млн. лв. за застрахователния сегмент. От КФН посочват, че за осигурителния пазар освен директни ще има и косвени загуби, отнасящи се до фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, които имат вложения в колективни инвестиционни схеми със средства в КТБ. Общият размер на тези загуби ще е 19 млн. лв.

 

Храмове пускат безплатни курсове по математика, съобщава в. „Монитор“

Храмове във Варненската и Великопреславската митрополия започват да подготвят безплатно ученици по математика за кандидатстване в математическите и езиковите гимназии. Засега такива курсове ще има в църквата „Свети Атанасий” и в Духовния център при храма „Свети Николай Чудотворец”. Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан като подчерта, че намерението на епархийския съвет и настоятелствата е те да станат традиция. По този начин искаме да дадем, от една страна, финансова глътка въздух на родителите, които плащат немалко пари за частни уроци, а от друга – да привлечем младежите към църквата, да са наясно с ценностите, които тя проповядва и с православната ни вяра, допълни владиката.

 

Леферът удари 25 лева, пише в. „Новинар“

Цената на лефера удари 25 лв. на рибните пазари по нашето Черноморие тази година, съобщиха преработватели за „Новинар”. През последните години морският деликатес също вървеше скъпо и се продаваше най-малко за 20 лв., припомниха от бранша. Въпреки че могат да се намерят пресни по тържищата, есенните риби като лефер, чернокоп и сафрид излизат солено, тъй като същинският улов все още не е започнал активно. В момента чернокопът струва 8 лв. за кг., а сафридът върви по 6-7 лв., показа проверка. Предвижда се и голямо поскъпване на паламуда. В момента по пазарите деликатесният екземпляр липсва, а ако все пак имате късмет да го откриете, пригответе 12-15 лв. Рибарите прибраха лодките си заради лошото време. Силният вятър и сериозното вълнение пречат на улова.

Facebook Comments