18/05/2022

11 октомври – Европейски ден на донорството

Днес е Европейски ден на донорството и започва Седмицата на донорството /11-17 октомври/. По този повод Обществен съвет за подкрепа на донорството (ОСПД) – Сливен  организира обществена информационно-разяснителна кампания в подкрепа на донорството.

Целите на кампанията са:

– Донорството да стане част от културата на българина ;

– Да се стимулират гражданите и обществото чрез информираност и прозрачност в областта на трансплантирането на органи, тъкани и клетки;

– Да се насърчи донорството.

По време на седмицата на донорството ще бъдат разпространявани информационни материали от младежи-доброволци в училищата и в града.

 

Обществен съвет за подкрепа на донорството -Сливен се включва в седмицата и с провеждане на Карл-Попър дебат, подготвен от ученици от Клубове “Дебати” при Младежки дом-Сливен на тема: „ Донорството е най-висша форма за любов към ближния” на 17.10 от 12.30 ч в залата на Регионалния инспекторат по образование.

Ще бъдат проведени дискусии с ученици от две средни училища в Сливен по темата.

Според законодателството в България всеки българин е донор, освен ако изрично не е изразил отказ. В състояние на мозъчна смърт обаче решението за донорство се взема реално от близките на пострадалия.

 

Facebook Comments